Žilna kirurgija

Številka za naročanje: + 386 31 876 104
VSAK DELOVNIK OD 8.00 do 20.00

Strokovnjaki:

Branko Pirš, dr. med.

Specialist dermatolog z dodatnim znanjem flebologije in dermatološke onkologije.

Online naročanje: Žilna kirurgija

Katero lasersko odstranjevanje krčnih žil je najboljše?

1. Razlike v odstranjevanju krčnih žil in pogosta vprašanja.

Eno najpogostejših vprašanj, ki mi jih postavite je: “Katera metoda odstranjevanja krčnih žil oziroma žilic je najboljša?”. Tisti, ki ste že bili pri nas, veste kakšen je odgovor – najboljša metoda je odvisna od tega, kakšen rezultat pričakujete. Naj pojasnim.

Skoraj vsak, ki pride do nas, je mnenja, da je njegovo stanje krčnih žil res slabo. V manjšini ste mlade ženske s tankimi žilicami na stegnih in golenih, ki ste mnenja, da je žilic bolj malo, tako da ne bo problema z odstranjevanjem (kar ni nujno res).

Starejši ljudje z veliko težavami, z dolgotrajnimi bolečinami in otekanjem v nogah imate drugačna pričakovanja kot tisti z maloštevilnimi žilami drobnih premerov, ki praviloma ne povzročajo težav. Uspešnost odstranjevanja je v resnici odvisna od količine razširjenih žil. Več žil kot imate, težje jih je uspešno odstraniti. Velja, da več kot imate krčnih žil, večkrat je potrebno poseg opraviti in večja je verjetnost, da se bodo čez nekaj časa ponovile.

Tisti, ki imate resne težave zaradi krčnih žil, ne pričakujete, da boste po terapiji brez žil. Pričakujete, da vas noge ne bodo toliko bolele, otekale in zbadale. In obratno, če vas žile na nogah motijo samo zaradi izgleda, pričakujete, da boste po terapiji praktično brez žilic.

Pri uspešnosti odstranjevanju krčnih žil tako veljajo trije principi:

  1. Vrsta krčnih žil (ločimo trunkalne, retikularne, metličaste vene in teleangiektazije)
  2. Razlog nastanka (družinska obremenjenost, hormoni, zunanji dejavniki)
  3. Pričakovanje glede rezultata.
2. Različne vrste krčnih žil in posegi na žilah

Laserska znotrajžilna operacija

Pri tem posegu uporabljamo najnovejši laser valovne dolžine 1940nm. Poseg je primeren za velike krčne žile, premera večje od 1cm.

Laserski čezkožni poseg krčnih žil

Čezkožni laser se uporablja za zdravljenje žil manjših premerov. Uporabljamo najsodobnejše dolgovalovne laserje KTP in NdYag podjetja CUTERA (USA).

Sklerozacija krčnih žil

Sklerozacija krčnih žil je stara metoda zdravljenja, ki je velja za zlati standard zdravljenja žilic premera od 1mm do 1cm.
3. Pogosta vprašanja o laserskem odstranjevanju krčnih žil

Ali je lasersko odstranjevanje žil boleče?

Lasersko odstranjevanje žil ni boleče. Če imate slabše izkušnje, ker ste že bili kje drugje na laserskem posegu, je najboljši predlog, da pridete na test. Opravimo vam ga brezplačno, da se prepričate, da poseg ni nič hudega. Je pa res, da odstranjevanje ni prijetno, občutek je tak kot da bi vam v kožo izstrelili elastiko. Pekoč občutek traja sekundo do dve.

Kakšne posledice pušča lasersko odstranjevanje žil?

Dolgoročno lasersko odstranjevanje žil ne pušča nobenih posledic. Takoj po posegu na mestu delovanja laserja ostane blaga rdečina, ki izzveni po nekaj dneh. Na mestu žile se lahko v procesu izginevanja žile pojavi rjava barva, ki sčasoma izgine.

A lahko grem po posegu na delo, telovadim, grem na morje?

Takoj po posegu lahko izvajate vse vrste dejavnosti. Svetujemo do 14 dni uporabe zaščitnih krem pred soncem.

A je dovolj en poseg za lasersko odstranitev žil?

Koliko posegov potrebujete je odvisno od števila in debeline žil. Če imate noge prepredene s kapilarami in krčnimi žilami, potem potrebujete več posegov. Prav tako je odvisno v kakšni meri želite, da žilice izginejo. Nekaterim je dovolj, da se žile manj vidijo, drugi si želijo, da odstranimo žičice, ki jih večina sploh ne opazi.

Koliko posegov je potrebnih za popolno odstranitev žil?

Večinoma svetujemo, da opravimo en poseg. Po prvem posegu počakamo, da vidimo koliko žil je izginilo in se potem odločamo za naprej. Med posegi je praviloma nekaj mesecev razlike, razen če se dogovorimo drugače.

Ali se po laserskem posegu žile naredijo na novo?

Žile, ki jih odstranimo se ne ponovijo. Lahko z leti nastajajo nove žilice na drugih mestih.

A je smiselno odstranjevanje žil, če pa nastajajo na novo?

Če imate zaradi žil težave, je to vsekakor smiselno. Pri tistih, ki vam krčne žile že povzročajo težave, bo z leti stanje samo še slabše, zato priporočamo redno odstranjevanje žil.

Pri tistih, ki nimate težav in vas žile samo estetsko motijo, je stvar vaše presoje. Iz medicinskega vidika odstranitev ni potrebna, boste pa čez nekaj let potrebovali več posegov, tako da ste iz finančnega vidika ne enakem, kot če se odločite za poseg sedaj.

Koliko posegov je potrebnih za popolno odstranitev žil?

Večinoma svetujemo, da opravimo en poseg. Po prvem posegu počakamo, da vidimo koliko žil je izginilo in se potem odločamo za naprej. Med posegi je praviloma nekaj mesecev razlike, razen če se dogovorimo drugače.

Ali izvajate posege v času nosečnosti?

V kolikor se vam stanje poslabša do te mere, da imate težave z bolečinami in vnetjem, potem terapija (ne nujno laserske) opravimo tudi v času nosečnosti. V kolikor pa žile ne povzročajo težav, potem s posegom počakamo za čas po porodu.

Koliko stane poseg laserskega odstranjevanja žil?

Cena posega je odvisna od površine in števila žil. Odvisno je tudi ali opravimo poseg s sklerozacijo ali samo sklerozacijo ali oboje.

Prijava na pregled

Prijavite se na pregled za žilno kirurgijo.