Ginekologija

Številka za naročanje: + 386 31 876 104
VSAK DELOVNIK OD 8.00 do 20.00

Strokovnjaki:

Petra Šket, dr. med.

Specialistka ginekologije z dodatnim znanjem iz operativne ginekologije.

Goran Buser Asantis Klinika

Goran Buser, dr. med.

Specialist ginekolog z dodatnim znanjem iz operativne in estetske ginekologije.

Online naročanje: Ginekologija

O naši ginekologiji

V naši sodobno opremljeni ginekološki ambulanti, ženskam v prijetnem okolju specialisti ginekologije in porodništva  zagotavljamo celostno strokovno skrb. Naši preventivni pregledi vključujejo odvzem citoloških brisov materničnega vratu in, če je potrebno, testiranje na HPV viruse. Prav tako opravljamo palpacijo rodil, kar omogoča dodatno oceno morebitnih sprememb. Če z vizualnim pregledom ali palpacijo ne zaznamo sprememb, a jih sumimo, nam je v veliko pomoč tudi ultrazvočna diagnostika.

1. Kdaj so ginekološki pregledi še posebej pomembni?

2. Pogosta vprašanja o ginekologiji

Kdaj je potreben preventivni ginekološki pregled?

Preventivni ginekološki pregled, vključno z odvzemom brisa materničnega vratu, je priporočljiv za spolno aktivna dekleta od 20. leta dalje. Priporočamo tudi pregled in svetovanje o primerni zaščiti pred prvim spolnim odnosom. Pregled je nujen ob katerih koli težavah, neodvisno od starosti ali spolne aktivnosti.

Kaj je PAP bris in kdaj se ga prvič odvzame?

PAP bris je preiskava, pri kateri se odvzamejo in analizirajo celice s površine materničnega vratu. Postopek vključuje odvzem vzorca s pomočjo lesenega loparčka in krtačke. Celice se nato razmažejo na stekelce za laboratorijsko analizo. Preiskava odkriva spremembe v celicah, ki lahko kažejo na predrakave ali rakave spremembe. Prvič se PAP bris priporoča ob prvem ginekološkem pregledu, če je dekle že spolno aktivno. Redni pregledi zmanjšujejo tveganje za hudo obliko raka maternice.

Kdaj je potreben prvi pregled v nosečnosti?

Prvi pregled v nosečnosti je priporočljiv do 10. tedna nosečnosti, izračunano od prvega dne zadnje menstruacije, če je nosečnost želena in je test nosečnosti pozitiven. V primeru neželene nosečnosti se pregled opravi prej, po izostanku menstruacije ali po 5. tednih nosečnosti. Ob krvavitvi, bolečinah ali drugih težavah je potreben takojšnji pregled.

Koliko UZ pregledov med nosečnostjo je predvidenih in ali UZ škodi plodu?

V nosečnosti so priporočeni trije ultrazvočni pregledi. Prvi, do 10. tedna, potrdi višino nosečnosti, vitalnost ploda in število plodov. Drugi, med 20. in 22. tednom, oceni razvoj ploda, vitalne organe in dolžino materničnega vratu. Tretji, pred zadnjim mesecem nosečnosti, oceni rast ploda in njegovo lego. Dodatni pregledi se opravijo ob sumu na nepravilnosti. Sodobni UZ aparati ne škodujejo plodu.

Kaj je kolposkopija?

Kolposkopija je diagnostična preiskava, pri kateri pod povečavo pregledamo osvetljeno tkivo materničnega vratu, nožnice in zunanjega spolovila, da bi zgodaj odkrili morebitne spremembe, zlasti na materničnem vratu.

Prijava na pregled

Prijavite se na pregled za ginekologijo.